Wat is een kapper?

Kapper Vlissingen

Maar voordat u leert wat een barbier is, is het waarschijnlijk een goed idee om even stil te staan bij de term ‘barbier’.

In een notendop is een barbier een persoon die tondeuses, scharen en scheermessen gebruikt om haar te knippen. In sommige gevallen knippen kappers ook haar op andere manieren, bijvoorbeeld wanneer kinderen tussen de vijf en tien jaar hun haar laten knippen.

Kappers hebben soms ook een dubbelrol: sommigen zijn haarstylist, anderen exploiteren een winkel, zoals een kapperszaak of een kapsalon.

Het waren de kappers, in tegenstelling tot de barbershop, die de exclusieve service aan de clientèle verleenden. De barbier was zowel de haarstylist als de persoon die knipbeurten en stijlen fixeerde. Door de dalende koopkracht raakten de kapperszaken echter steeds meer in onbruik. Banken begonnen de kapperszaken te vervangen, waarmee ze een trend in gang zetten die andere bedrijven aanmoedigden te volgen. Al snel was de kapper een one-stop-oplossing voor de haarverzorgingsbehoeften van de gewone man.

Zo was de barbier voor de volgende eeuwen een broodnodige handelswaar.

De Middeleeuwen

Toen kapperszaken de plaats van de barbiers begonnen in te nemen, veranderde de relatie tussen de barbier en de klant drastisch. In plaats van met de klant te praten, praatte de barbier met de klant en ging met hem om voor en na het knippen. Hij gaf de klant ook een knipbeurt, wat op zich al een zeer gespecialiseerde dienst was.

Het was in die tijd dat de “regels” voor het knippen van het haar werden vastgesteld. Van de kapper werd verwacht dat hij het haar op een bepaalde manier knipte, om het een bepaalde stijl te geven. Als de klant zich niet aan de regels hield, noemde de kapper hem een onregelmatige klant, en vroeg hem terug te keren naar de basis. De kapper gaf de klant dan een aantal opties: ofwel knipte hij zijn haar zelf, ofwel vroeg hij de klant naar een andere salon te gaan om zijn kapsel te laten doen.

De Renaissance

In de Renaissance werd het als mooi beschouwd om bleek te zijn. Vrouwen met een bleke huidskleur werden gezien als mooi en seksueel. Een bleke huid was een code voor vrouwelijkheid. Italië werd het centrum van schoonheidswedstrijden, waar jonge meisjes van top tot teen werden geschoren en vervolgens tegen betaling door de kappers werden gestyled en gekleurd. Scholen begonnen ook les te geven in schoonheidsverkiezingen en creëerden stijlen voor een doorleefde huid.

De Franse Revolutie was net afgelopen, en Frankrijk werd al snel het centrum van schoonheidswedstrijden. Mannen droegen staartjes en kroesden hun haar om te bewijzen dat ze goed verzorgd waren. De Swanettes en de vormen waren geboren.

Napoleon Bonaparte was verantwoordelijk voor het creëren van de Franse stijl. Hij hield ervan om helemaal niets te dragen, behalve zijn militaire gewaad. Toen hij aankwam, was iedereen hofnar, en het hele land volgde zijn voorbeeld.

Opnieuw vormden de salon en de kapper een ongemakkelijk verbond. Terwijl de kapper het haar zou blijven knippen, gaf Napoleon de voorkeur aan een tijd waarin mannen absoluut niets droegen. Hij beval de revolutionaire stijl van een knipbeurt, met schoenen aan en gewapend met knuppels.

 

lees meer:

 

Natuurkapper